Danas za svaki od postojećih tipova kože postoje razni tretmani za njezinu njegu. Dolazite li u dućan ili drogeriju, možete vidjeti iznimno velik asortiman različitih krema za lice: za suhu kožu, za masnu kožu, krema za dan, krema za noć, s Q10, beta karotenom… Izbora je na pretek, a ako uskoro idete u kupnju nekog proizvoda za njegu kože lica, ovdje je nekoliko savjeta što bi bilo najbolje koristiti za koji tip kože!

NJEGA KOŽE: KOJI SAM TIP?

1. Normalna koža

Ako je vaš tip kože normalan, to podrazumijeva da vam koža nije pretjerano ni suha, ali ni masna, nemate brige s aknama i prištićima i bore vam također nisu problem. Ukratko, najbolji i najzahvalniji tip kože. Kako bi svojoj koži dali najbolje od proizvoda koji se nude na tržištu, najbolje bi bilo ujutro koristiti čistač za lice (kako biste očistili svoju kožu, a i kako biste smanjili moguće crvenilo), tonik za dubinsko čišćenje kože (preporuka je bez alkohola jer isušuje kožu) te da vam koža izgleda matirano i nježno kao i hidratantnu kremu s spf faktorom. Što se tiče večeri, za ovaj tip kože preporučuju se također čistač i tonik, a potom serum koji primjerice sadrži vitamin C, ekstrakt algi, peperminta ili ružmarina.

2. Suha koža

Suha koža je problematična jer puca i to je vidljivo, vrlo se lako iziritira, a sve zbog nemogućnosti zadržavanja dovoljne količine vlage u koži. Za jutarnju rutinu preporučuje se blagi čistač za lice bez pjene i sapunice. Kao i za normalnu kožu, preporučuje se korištenje tonika bez alkohola te serum koji sadrži vitamine E, A i C. Također, preporuka je koristiti serum sa zaštitnim faktorom od sunca te ga nanositi i na lice i na vrat. Navečer je najbolje lice očistiti losionom za čišćenje i tonikom. Kao hidratantnu kremu, najbolje je koristiti onu koja u sastavu ima ulje šipkovih sjemenki, jaglaca, brusnice, badema ili jojobe jer oni blagotvorno djeluju na suhu kožu.

3. Masna koža

Osobe s ovim tipom kože trebale bi je blago hidratizirati. Kao jutarnju rutinu najbolje je koristiti tonik bez alkohola koji sadrži ovlaživače kako bi se voda zadržala u koži s bazom lješnjaka jer on služi kao sredstvo za zatvaranje žlijezda lojnica ali nema efekt isušivanja koji bi imao alkohol. Iako bi se možda smatralo kako masna koža ne treba hidrataciju, upravo uslijed nedostatka vlage ona može postati još masnija ako je dehidrirana. Za hidratantnu kremu preporučuje se laka krema bez masti s glicerinom. Krema sa zaštitnim faktorom bi trebala sadržavati cinkove okside jer oni osim što su dobri za ovaj tip kože, ostavljaju i mat efekt na koži. Uz to, antibakterijski su i prirodni, što je odlično za ljude s problematičnom kožom na kojoj izbijaju akne i prištići. Ako ne možete pronaći kremu s ovim sastojcima, možete pokušati s mineralnim puderima sa zaštitnim faktorima umjesto kreme. Navečer bi se trebao koristiti isti gel za čišćenje lica i tonik kao i ujutro. Kod kuće bi bilo najbolje napraviti masku na bazi gline jednom tjedno. Posebna napomena je da se ne bi smjelo čekati da se maska osuši do kraja jer to isušuje kožu.

4. Kombinirana koža

Ovaj tip kože je specifičan jer, na jednom dijelu lica koža je suha dok je na drugom masna. S ovakvim tipom kože nije potrebno koristiti obje gore spomenute rutine već pronaći najoptimalniju. Osobe s ovim tipom kože trebale bi koristiti gel za čišćenje lica kao za masnu kožu, osim u slučajevima kada je koža ujutro suha, pa bi najbolje bilo koristiti losion za čišćenje koji se koristi za suhi tip kože. Tonik za lice, hidratantna krema i krema sa zaštitnim faktorom isti su kao i za masnu kožu. Za večernji ritual također je preporučljivo koristiti proizvode za masnu kožu, osim naravno, u slučajevima ako se koža počne isušivati. Što se tiče maski za lice, najbolja bi bila ona na bazi gline, a kako ovaj tip kože ima najčešće masne predjele oko T-zone, veći bi fokus trebao biti upravo na tom dijelu.

5. Osjetljiva koža

Ovaj tip kože se brzo iziritira te lako nastaje crvenilo te ju je potrebno nježno tretirati. Za jutarnju rutinu najbolje je koristiti čistač za lice koji ne sadrži sulfate,jer može skinuti šminku i nečistoće s kože, a da koži prirodna obrana (od vanjskih utjecaja) ostane netaknuta. Tonik se preporučuje bez alkohola s ekstraktom čaja poput zelenog ili kamilice jer oni imaju protuupalna djelovanja. Pošto se ovaj tip kože može brzo iziritirati, potrebno je pronaći hidratantnu kremu bez mirisa ili umjetnih boja. Također, preporuka je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, a navečer, najbolje je ponoviti postupak s losionom za čišćenje, bezalkoholnim tonikom i hidratantnom kremom (bez mirisa).

6. Zrela koža

Za ovaj tip kože nije potrebno puno opisa, a cilj je smanjiti bore, maknuti tamne mrlje te pridonijeti njenoj elastičnosti. Režim koji bi se trebao koristiti za ovaj tip kože je kao i za suhu kožu, ali s nekim preinakama. Ujutro bi se trebali koristiti isti čistač za lice i tonik kao i za suhu kožu. Poželjno je koristiti i serum koji bi trebao sadržavati vitamin C kako bi se pospješilo uklanjanje tamnih točaka s kože. Krema sa zaštitnim faktorom bi trebala biti ista kao i za suhu kožu. Noćni režim je također sličan: čistač za lice i tonik isti su kao za suhu kožu (preporučljivo je i napraviti piling kože kao za suhi tip).

Napomena: Članak je informativnog karaktera te vam svakako preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom koji će vam pomoći u odabiru pravilne njege za isključivo vaš tip kože.

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje pouzećem
- gotovinom prilikom preuzimanja

Internet bankarstvo / Opća uplatnica
- uplatom na račun

Kreditna / Debitna kartica
- jednokratno ili na rate

    

KONTAKT

Dr Pharma d.o.o.
Velika cesta 33, Odra
10 020 Novi Zagreb
--> saznaj više

tel: +385 (0)1 35 35 131
mail: info@drpharma.hr

Radno vrijeme:
Pon-Pet 08-16h
Subotom ne radimo

Sva prava pridržana 2023. Dr.Organic Hrvatska ©