Koliko puta ste se pogledali ujutro u ogledalo i vidjeli kvržicu za koju nemate pojma što je? Najčešće ništa opasno, no prvi instinkt koji imamo je istisnuti je! Iako to nije preporučljivo ni s prištićima, dermatolozi upozoravaju da kvržice na licu nikada ne bi trebali istiskivati jer tako koža puca i stvara se mjesto podložno za infekcije. Najbolji način za tretirati neobične kvržice je ostaviti ih na miru i posjetiti stručnjaka.

KVRŽICA? MOŽDA JE PROBLEM

1. Urasle dlake
Do urasle dlake dolazi kada se dlaka zarobi ispod površinskog loja kože. To su crvene kvržice koje nerijetko svrbe, ali zato je ne biste trebali otvoriti i iščupati dlaku jer se upala može pojačati. Umjesto toga, zatražite u ljekarni proizvod koji će ublažiti crvenilo i iritaciju, a povremeno i odradite piling kako bi dlačica što prije dospjela na površinu.

2. Herpes
Ponekad mogu izgledati i kao nakupine sitnih mjehurića na usnicama i njenim rubovima. Pazite na higijenu ruku jer ih diranjem možete prenijeti dalje. Potražite kremu u ljekarni kako biste ubrzali proces.

3. Milija
Ako ste ikad primijetili sitne bijele kvržice oko očiju koje, kada ih probate istisnuti, jednostavno ne može, riječ je o miliji. Ona doista i je otporna na istiskivanje jer se u stvari radi o maloj cisti. One se moraju skidati isključivo kod kozmetičara ili dermatologa, s adekvatnim priborom.

4. Keratosis pilaris
Poznatija kao pureća kožica, ovo stanje je genetsko i može se dobiti nakupljanjem keratina, proteina koji štiti kožu, kosu i nokte od infekcija i toksina. Ta nakupina napravi čep oko folikule dlake. Nije dobro istiskivati ih jer mogu ostaviti ožiljak i pojačati upalu, ali se zato mogu ukloniti uzastopnim korištenjem salicilne ili glikolne kiseline.

5. Miteseri
Oni su upaljene pore pune prljavštine i ulja koje je oksidiralo od zraka pa tako ima crnu ili smeđu boju. Kada se istiskuju, možete dublje gurnuti prljavštinu u poru, pa je najbolje čistiti ih kod kozmetičara. Teško se izlazi na kraj s miteserima, ali uz čišćenje lica i čišćenja kod kozmetičara, mogu se održavati u redu s retinolom i salicilnom kiselinom.

6. Cistične akne
Nastaju vrlo duboko u koži, a na površini stvaraju crvenu kvržicu koja je bolna na dodir. .Ako se istiskuju, koža puca, te se mogu inficirati i nerijetko ostaviti i ožiljak. Najbolje je pustiti ih da prođu same od sebe ili otići kod dermatologa.

7. Komedoni
Miteseri su otvoreni, a komedoni zatvoreni – no radi se o istoj nakupini prljavštine u porama. Vrlo ih je jednostavno istisnuti i onda se brzo povuku, no kada ih se istisne, pusti se pregršt bakterija na površinu kože i tako se oni šire. Najbolje se kontroliraju voćnim kiselinama!

8. Lipomi
Oni su nakupine masnog tkiva ispod kože, koji na izgled i dodir mogu biti poput cistične akne. Oni doduše mogu rasti, čime postaju sve bolniji, a nerijetko i neugodna mirisa ako ih se dotakne. Najbolje ih je ukloniti kod dermatologa, proces je kirurški ali brz i jednostavan.

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje pouzećem
- gotovinom prilikom preuzimanja

Internet bankarstvo / Opća uplatnica
- uplatom na račun

Kreditna / Debitna kartica
- jednokratno ili na rate

    

KONTAKT

Dr Pharma d.o.o.
Velika cesta 33, Odra
10 020 Novi Zagreb
--> saznaj više

tel: +385 (0)1 35 35 131
mail: info@drpharma.hr

Radno vrijeme:
Pon-Pet 08-16h
Subotom ne radimo

Sva prava pridržana 2023. Dr.Organic Hrvatska ©