fbpx

Što su onihomikoze?
Onihomikoze su infekcije noktanih ploča uzrokovane gljivama. Najčešći uzročnici onihomikoza dolaze iz skupine gljiva koje se nazivaju dermatofiti. Iz roda Trichophyton, nešto rjeđe Epidermophyton. Iznimno rijteko su samoizlječive te su potencijalni okidač drugim infekcijama tijela. Nastanku onihmikoza pogoduju oštećenja noktiju i cirkulacijski poremećaji kao što su proširene vene. Prevelancija onihmikoza raste u zapdanim zemljama, što se povezuje sa životnim stilom , ali i starijom populacijom. Smatra se da 10 % opće populacije boluje od onihomikoze. Istraživanja poskazuju da 1/3 oboljelih od šečerne bolesti ima onihomikozu. Onihomikoze su vrlo rijetke u dječjoj dobi.

Kako izgleda onihomikoza?
Onihomikoza počinje na slobodnom rubu nokta i njegovim postraničnim dijelovima kao bjeličaste ili žučkaste mrlje koje se šire prema bazi nokta. Poslije se često javljaju subungvalne hiperkeratoze , što dovodi do zadebljanja nokta te konačno do njegove desktrukcije i mrvljenja.
Kod infekcije nokta
Candidom albicans dolazi često i do upale okolne kože noktiju te bolnosti nokta na pritisak, ali i spontano.

Kako liječimo onihomikoze ?
Najučinkovitija terapija onihimikoza su sistemni antimikotici, dakle tablete, terbinfain i itrakonazol. Terapija traje u prosjeku 3 mjeseca. No, svi bolesnici nisu „dobri kandidati“ za navednu terapiju. Sustavni antimkotici mogu dovesti do oštećenja jetre te su tijekom terapije potrebne redovite kontrole laboratorijskih nalaza. No, veći je problem interakcija s brojnim lijekovima (od beta blokatora do antidepresiva). Budući da je većina pacijenata sa onihomikozom starije dobi i sa drugim komorbiditetima koje zahtjevaju kontinuirano liječenje, sustavni antimikotici često nisu terapija izbora.
Također postoje antimikotici u obliku lokalnog pripravka, najčešće laka za nokte, no s puno manjom djelotvornošću.
Zato se danas okrećemo i drugim medicinski priznatim metodama liječenja, kao što je liječenje uljem čajevca (
Melaluca alernifolia).

Što je ulje čajevca?
Ulje čajevca jedno je od najpopularnijih eteričnih ulja zahvaljujući svom antivirusnom, antibakterijskom, antifugalnom i antiseptičkom djelovanju. Često ga naziva i „lijekom u bočici“.
Ulje čajevca se pravi od lišća biljke čejevac (
Melaluca alernifolia) koje je najrasprostranjenije u Austrailiji. Aboridžani su udisali paru smrvljenog lišća kako bi zaliječili prehaldu i kašalj. Ličće si koristili i u liječenju rana kao i za druge bolesti kože.
1923. godine otkriveno je kako eterično ulje čajevca ima 12 puta snažnije antiseptičko djelovanje od tadašnjih lijekova. Tijekom Drugoga svjetskog rata bilo je obavezan dio prve pomoći. Nakon pojave antibiotika, ulje čajevca je palo u zaborav, no danas se ponovno vraća u fokus putem brojnih znanstvenih
istraživanja koja dokazuju njegovu učinkovitost.
Ulje čajevca se koristi za liječenje:
infekcija respiratornog sustava
akne
vaginalnih infekcija
kožnih ozljeda i infekcija
gljivičnih infekcija noktiju.

Učinak čajevca u liječenju onihomikoza
Djelovanje čajevca na onihomikoze opisano je u brojim medicinskim časopisima. Jedan od radova koji potvrđuje učinkovitost čajevca jest i rad iz 1994. godine objavljen u „ The Journal of Family Practice „ autora Bucka, Nidorfa i Addina koji je usporedio loklano djelovanje klotrimazola i ulja čajevca.
Zaključak njihovog rada jest da je ulje čajevca jednako učinkovito kao i antimikotik klotrimazol.

Dr. Organic , čajevac otopina za nokte, 10 ml, Dr. Organic i savjet dermatovenerologa za liječenje onihomikoza.
Dr. Organic , čajevac otopina za nokte
prirodni je antiseptički i antimikotički lijek namijenjen postizanju zdravih noktiju. Sadrži organsko ulje čajevca, undecilensku kisellinu, bademovo ulje, ulje rižinih klica, ulje jojobe i vitamin E.
Pripravak se brzo upija, daje sjaj nokatnoj ploči, a antiseptičko djelovanje uspješno uklanja mikrobe na okolnoj koži nokta, kao i ispod nokatne ploče.
Preporuka za uporabu:
izrašapati površinu i rub nokatne ploče 1 x mjesečno
aplicirati pripravak 2 x dnevno, poželjno kroz 6 mjeseci
Prednosti Dr. Organic čajevca otopine za nokte:
nuspojave su vrlo rijetke (moguća prolazna iritacija okolne kože)
nisu potrebne kontrole laboratorijskih nalaza
nema interakacije s drugim lijekovima
zahvaljujući uljima koje sadrži, nokatna ploča postaje sjajna i glatka, za razliku od nekih drugih loklanih pripravaka koje ostavljaju suhi, bjeličasti izgled nokatne ploče


Autor:
Martina Kralj, dr.med. specijalist dermatovenerologije
Opća bolnica Karlovac
Poliklnika dr. Došen Karlovac, Zagreb

Izvori:
Skerlev M. Kožne bolesti uzrokovane gljivama. Juzbašić Basta A. Dermatovenerologija. Zagreb: Medicinska naklada; 2014.
Thomas J. Jacobson G.A. Narkowicz C.K. Toenail onychomycosis: an important global disease burden. J clin Phram Ther; 2010.
Comparison of two topical prepartions for the treatment of onychomycosis: Melaluca alernifolia (tea tree) oil and clotrimazole. Buck D.S. Nidorf D.M. Addino J.G. J Fam Pract; 1994.
Elewski BE .The effect of toenail onychomycosis on patient quality of life. Int J Dermatol. 1997.
Carson C.F. Hammer K.A. Riley T.V. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbio Rev; 2006.

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje pouzećem
- gotovinom prilikom preuzimanja

Internet bankarstvo / Opća uplatnica
- uplatom na račun

Kreditna / Debitna kartica
- jednokratno ili na rate

    

KONTAKT

Dr Pharma d.o.o.
Velika cesta 33, Odra
10 020 Novi Zagreb
--> saznaj više

tel: +385 (0)1 35 35 131
mail: info@drpharma.hr

Radno vrijeme:
Pon-Pet 08-16h
Subotom ne radimo

Sva prava pridržana 2023. Dr.Organic Hrvatska ©