Kolagen ima ogromnu ulogu za naš organizam kao temeljno tkivo koje uz vezivno, hrskavično i koštano čini potporno tkivo koje je rasprostranjeno po cijelom tijelu.
Kolagen pomaže otpornosti kože i to čak 30%, dok elastin sudjeluje sa 5%. Čvrstoća kože ovisi o kolagenu koji se sakuplja u obliku finih isprepletenih vlakana koji povezuju stanice. S godinama se razina svih proteina iz tijela smanjuje, pa bi ih trebali dodatno pronalaziti u kozmetičkim preparatima ili namirnicama.
Kolagen je potrebno nadomještati već nakon 25 godina života
Prve bore i smanjivanje tonusa kože počinje već nakon 25-e godine života. Proizvodnja novih stanica kože polako opada, koža postaje manje elastična i počinje stariti. Nakon 25.- e godine računa se da prosječna osoba godišnje gubi 1,5% kolagena iz kože. Osim smanjivanja razine kolagena, koža počinje pokazivati znakove starenja radi:
- boravka na suncu
- opuštanja mišića lica
- izloženosti toksinima
- loše prehrane
- premalo tekućine
Svakodnevne namirnice za poticanje elastičnosti kože
Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamno zelenih listova. Ono je najčešće i bogato antioksdansom luteinom koji neutralizira slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži kako bi zadržala mladenački izgled. Namirnice koje preporučujemo su: zeleno povrće, crveno voće i povrće, omega masne kiseline, puretina, namirnice od soje, citrusno voće.
1.Omega masne kiseline
Ova vrsta kiselina pomaže da koža postane glatka i elastična. Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja stanične membrane i služe kao zaštita od vanjskih štetnih čimbenika. Ove kiseline omogućavaju eliminaciju štetnih toksina. Namirnice bogate omega masnim kiselinama su:
- ribe: losos, tuna, skuše i sardine
- morski plodovi: kamenice
- orašasti plodovi: bademi, sjemenke lana, orasi
2.Povrće tamno zelenih listova
Povrće koje se može pohvaliti tamnozelenim listovima je: špinat, kupus, kelj, blitva, brokula i šparoge.
3.Crveno voće i povrće
U crvenom voću i povrću pronaći ćete dobar izvor likopena. On služi kako bi pojačao antioksidativno djelovanje i proizvodnju kolagena. Ovo voće i povrće bogato je i vitaminom C koji je neophodan za proces sinteze koja rezultira jakim kolagenom. Kolagen u crvenim namirnicama ćete pronaći u: rajčici, cikli, crvenoj paprici, crvenim jabukama, repi, mrkvi, jagodama, lubenicama, citrusima
4.Puretina
Puretina sadrži veliku količinu proteina, a posebno je poznata po karnozinu koji se uz kolagen koristi kako bi usporio proces starenja kože. Nedostatak karnozina opustit će koži i stvarati one bore koje najviše mržimo – oko usana i očiju.
5.Proizvodi od soje
Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala više elastična i ljepša. Razlog tome je konzumiranje soje i tofua kojima možete nadoknaditi 6% kolagena u samo šest mjeseci. Soja radi fitoestrogena i elementa genisteina potiče proizvodnju kolagena.
6.Juhe s kostima
Juhe koje se kuhaju s kostima također se smatraju prirodnim izvorom glukozaminoglikana koji je vrsta kolagena. On može stimulirati proizvodnju kolagena i time pomoći mladolikom izgledu kože, ali i da popravite oslabljene zglobove. Najbolji izvor kolagena u hrani su juhe kuhane s goveđim kostima.
Ne zaboravite vitamine!
Uzimanje vitamina korisno je posebno zimi. Načinite jednomjesečnu mulitvitaminsku kuru vitaminima A, C, E i selena. Riječ je o antioksidantima, koji se uspješno suprotstavljaju djelovanju slobodnih radikala tj. procesu starenja stanica što ga u najvećoj mjeri izazivaju UV zrake. Štetni učinak slobodnih radikala očituje se na stanicama svih tkiva organizma, ali je najvidljiviji na koži.