Vjerojatno su vam jednom-dvaput rekli da je jako važno redovito prati zube. No, ono što vam možda nisu rekli je to da pranje zubiju nije važno samo zbog higijene već zbog očuvanja cjelokupnog zdravlja. Pa, iako bi ti ponekad moglo biti primamljujuće preskočiti pranje ili dva, svakim preskakanjem riskirate niz opasnosti pred kojima se karijes i ne čini kao tako grozna stvar.

1. Parodontalna bolest i propadanje kostiju – O tome vjerojatno niste razmišljali (zašto bi?), ali osim karijesa, vašim zubima prijete puno ozbiljnije parodontalne bolesti, pa čak i propadanje kostiju, ako ne perete zube. Naime, bakterije koje se nakupljaju u ustima s vremenom počnu izjedati kost, tako stvarajući još mjesta za njihovo razmnožavanje. Oni najozbiljniji slučajevi rješavaju se isključivo operacijom.

2. Dijabetes – To je ozbiljna, kronična bolest koja zahvaća sve veći broj ljudi – kako djece, tako i odraslih. Naime, jedno istraživanje upalu desni povezuje upravo s ovom opasnom bolešću. Iako rezultati direktno ne mogu dokazati poveznicu između te dvije bolesti, dokazano je kako osobe koje pate od parodontitisa, koji je rezultat loše oralne higijene, imaju veću šansu oboljeti od dijabetesa.

3. Srčana oboljenja – Postoji poveznica između ne pranja zubiju i srčanih oboljenja? Da! Bakterije zadržane u ustima ulaze u vaš krvotok i mogu utjecati na prirodne tjelesne procese kao i na sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija. Hoćete li razmisliti dvaput ako vam kažemo da, osim srčanih oboljenja, loša oralna higijena može dovesti i do moždanog udara te Alzheimerove bolesti? Pa, bolje spriječiti nego…

4. Loš zadah – Naravno, sve te neoprane naslage, prljavština i bakterije u vašim ustima vide se i osjećaju. Naime, svaki put kad nešto pojedete, ostaci te hrane nakupljaju se među vašim zubima pretvarajući se u nešto što u konačnici nećete moći ukloniti normalnom četkicom za zube.

5. Gingivitis – Prije nego vas zahvati parodontalna bolest, patit ćete od gingivitisa odnosno upale desni koja uključuje njihovo oticanje i krvarenje. Zato je od iznimne važnosti na vrijeme prevenirati svaki znak problema s desnima ne bi li oni evoluirali u nešto puno, puno gore.

6. Propadanje cakline – Caklina zube štiti od velikog i opasnog vanjskog svijeta. Gledajte na nju kao na nevidljivi oklop koji sprječava sve ove grozne stvari koje smo do sada naveli. Sjetite se hrane koja je preko noći ostala izvan hladnjaka… ona se polako počinje kvariti. Budući da je vaša usna šupljina topla i vlažna, ona je savršeno tlo za još brže kvarenje. Bakterije se hrane ostacima hrane stvarajući dentalni plak koji je uzročnik neugodnih mirisa. Jednom kad taj plak na zubima ostane dulje nego što bi trebao, događa se upala desni te one počnu krvariti. Cijeli taj proces polako uništava zubnu caklinu, a jednom kad se ona uništi, zubi počinju truliti. Sve su to razlozi zbog kojih je važno redovito četkati zube ne bi li zubna caklina ostala neuništena i neometano obavljala svoj posao prirodnog pokrivača tvojih osjetljivih zubiju.

7. Mrlje na zubima – Svaki put kad pijete ili jedete stvari koje sadrže tamniji pigment (poput kave, čaja, cikle ili crnog vina), vaši zubi gube na bjelini. S istim se problemom susreću i pušači. Iako bi se za savršeno bijele zube morali odlučiti na pranje zubiju i češće od dva puta, to je i dalje jako dobar početak.

8. Preuranjen porod – Provedeno istraživanje dokazalo je kako je ovo stvarni slučaj. Naime, ako preskačete rutinu pranja zubiju, ta bi navika negativno mogla utjecati na bebu u eventualnoj trudnoći. Osim što postoji opasnost od preuranjenog poroda, beba bi se mogla razviti manje razvijena nego što bi trebala biti. Zato, dok se pozorno brinete o sebi i bebi tijekom trudnoće, nemoj zaboraviti i na ovu malu, ali iznimno važnu higijensku naviku.

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje pouzećem
- gotovinom prilikom preuzimanja

Internet bankarstvo / Opća uplatnica
- uplatom na račun

Kreditna / Debitna kartica
- jednokratno ili na rate

    

KONTAKT

Dr Pharma d.o.o.
Velika cesta 33, Odra
10 020 Novi Zagreb
--> saznaj više

tel: +385 (0)1 35 35 131
mail: info@drpharma.hr

Radno vrijeme:
Pon-Pet 08-16h
Subotom ne radimo

Sva prava pridržana 2023. Dr.Organic Hrvatska ©